כביש 444- התייחסות המועצה לנייר העמדה מטעם דן וינטרניץ

הודעות מהמועצה האזורית • כניסות

קבצים מצורפים:

כביש 444 מרכז - מצגת צומת 444-57 - אפריל 2025



שלום רב

 

להלן התייחסותי לנייר העמדה שהועבר למועצה ע"י מר דן וינטרניץ בנושא הנדון:

 

בפתח הדברים:

 

  1. כביש 444 תוכנן ומבוצע מכוחה של תמ"א 13/א/16 אשר קיבלה תוקף עוד בשנת 1998 כמוצג להלן:

 

https://www.aroundy.com/_sites/beerotaim/posts/5JwJeIjHn4enTrX4/KmSZzB.jpg

 

https://www.aroundy.com/_sites/beerotaim/posts/5JwJeIjHn4enTrX4/ivsA8i.png

 

  1. מיותר לציין כי תוכנית מתאר ארצית (תמ"א) עוברת תהליך ארוך מאוד של שינוי, דיוק וטיוב החל משלב הייזום, דרך שלב ההפקדה להתנגדויות ועד לשלב האישור ומתן התוקף.

בתהליך זה, מעורבים מתכננים, יועצים מומחים לבקרת התכנון מטעם מוסדות התכנון, משרדי הממשלה (כגון משרד התחבורה, משרד הפנים, המשרד להגנה"ס וכו'), הרשויות הלאומיות השונות (כגון: רמ"י, רט"ג, נת"י, רכבת ישראל וכו'), הרשויות המקומיות דרכן עובר הכביש, תושבי הרשויות המקומיות והיישובים הרלוונטיים, כל בעלי העיניין השונים והציבור הרחב.

קידומה של תוכנית מתאר ארצית כרוך בדיונים רבים, קיומם של שולחנות עגולים, התייחסות מוסדות התכנון השונים, הפקדת התוכנית ופרסומה הפומבי להתנגדויות, שמיעת ההתנגדויות של כל מי שרואה עצמו נפגע מהתוכנית, קבלת החלטות של המועצה הארצית לתכנון ובנייה ומתן תוקף לתוכנית בסופו של התהליך.

תהליך זה הנימשך בד"כ שנים ארוכות מביא בהכרח לנקודת איזון תכנונית ראויה בין צרכי הפיתוח, הגנת הסביבה ומתן מענה מאוזן, ככל הניתן, לאינטרסים של בעלי העיניין השונים.

 

  1. מימוש הכביש מבוצע בשנים האחרונות במסגרת הקמת המסילה המזרחית. חלקו הצפוני של הכביש עד ההתחברות לכביש 5803 הושלם כבר לפני כשנתיים. כעת, עם השלמת התקציב ע"י משרד התחבורה, מבוצע ע"י נת"י הקטע הדרומי שבין צומת כביש 5803 ועד לכביש 57. קטע זה יביא לרציפות מרחבית ותפקודית של כביש אורכי זה מצפון ועד דרום (הרבה מעבר לגבולותיה המוניציפאליים של המוא"ז עמק חפר).

משרד התחבורה ומוסדות התכנון מכירים בחשיבותו של כביש זה והציבו אותו ברמת עדיפות גבוהה למימוש (על אף הקיצוצים התקציביים הנירחבים המושתים בתקופה זו על משרד התחבורה ובשונה מפרויקטי כבישים לאומיים אחרים המוקפאים בתקופה זו).

 

באשר לסוגיות המועלות בנייר העמדה שבנדון:

 

  1. פקקים ונגישות תחבורתית-
  1. כביש 444 הינו כביש אורכי בעל שני נתיבים בכל מסלול, שביל אופניים, תאורה ואמצעי בטיחות עפ"י תכנון עכשווי ומעודכן.
  2. כביש זה תוכנן כדי לתת מענה ראוי לציבור הנוסעים, להעלות את רמת השירות התנועתית ולהבטיח רמת בטיחות ראויה בכביש זה תוך הורדת כביש 5714 בהיררכיית הכבישים האזורית.
  3. ככלל, אחד האמצעים העיקריים לטיפול בגודש תנועה, במפגעי בטיחות ובתנועה עוברת דרך יישובים הינו הקמת כביש בין עירוני חדש המסוגל להעביר נפח תנועה הרבה יותר גדול מהקיים כיום ובאופן שיפחית את המוטיבציה של הנהג לעבור דרך הכבישים הצרים שבתוך היישובים.
  4. הטענה כאילו כביש 444  הוא זה שיגרום לפקקים או לתנועה עוברת נוספת דרך היישובים הינה טענה שגויה מיסודה.

כאמור, ההיפך הוא הנכון.

  1. צומת כביש 444 עם כביש 57 מתוכנן אף הוא כצומת שיבטיח רמת שירות A (רמת השירות הגבוהה ביותר) למשך העשור הקרוב, לכל הפחות.

צומת זה כולל שני נתיבים לפנייה מזרחה (שמאלה) ופנייה ימינה חופשית תוך שיפור משמעותי ביותר ביחס לקיים כיום בצומת כביש 5714 עם 57.

  1. צומת זה יהפוך למחלף עם שידרוגו של כביש 57 והפיכתו לכביש ללא רמזורים ממחלף ניצני עוז במזרח ועד לנתניה במערב, בהתאם לתוכנית העבודה של משרד התחבורה.
  2. רצ"ב תיאור הצומת המתוכנן של כביש 444 עם כביש 57, לרבות אנליזה של רמת השירות כפונקציה של נפחי התנועה החזויים, כפי שזו בוצעה ע"י יועצים מומחים מטעם נת"י.

 

  1. היבטי ביטחון
  1. לא ברור (בלשון המעטה) על מה נישענת הטענה כאילו כביש 444 יביא לסיכון ביטחוני משמעותי ליישובים בארותיים ועולש.
  2. כביש 444 הינו כביש פנימי בתוך מדינת ישראל.

מיזרחית לו קיים כביש 5714 אשר מיזרחית לו קיימת המסילה המזרחית, אשר מזרחית לה קיים כביש 6 ומזרחית לכולם קיים קו התפר עם חומת הפרדה, דרכי פטרול ואמצעי ביטחון אחרים.

  1. הטענה שדווקא כביש זה עלול לשמש כציר לחדירה של גורמים עוינים מעבר לקו התפר איננה ראציונאלית, לדעתי.
  2. אעיר בצד, כי כדאי להשאיר את אירועי ה-7 באוקטובר במקומם הראוי ולא לשרבבם שלא לצורך בנושאים שאין ביניהם קשר.
  3. כידוע, המועצה פועלת רבות מול גורמי הביטחון כדי לשפר את המענה הביטחוני ליישובים בארותיים ועולש ובתוך כך הקמת גדר היקפית, שערים וכיוצ"ב.

 

  1. השפעות אקוסטיות והיעדר פתרונות רעש
  1. תוכנית לתשתית לאומית כוללת גם נספח השפעות על הסביבה בהתאם לקריטריונים מוגדרים מראש ע"י המשרד להגנת הסביבה.
  2. נספח סביבתי זה כולל בד"כ פרקים בתחום השיקום הנופי, אקולוגיה, זיהום אויר, זיהום תאורה, מטרדי רעש, ניהול נגר עילי וכיוצ"ב.
  3. גם עבור כביש 444 בוצעה בחינה אקוסטית אשר הצביעה כי אין חריגה מספי הרעש המותרים כלפי בתי המגורים ו/או מוסדות הציבור הקרובים ביותר לכביש.

 

  1. שקיפות מידע ושיתוף ציבור בהליך קבלת ההחלטות
  1. כאמור, כביש 444 מהווה תשתית לאומית אשר קודמה ואושרה ע"י מוסד תכנון בהיררכיה הגבוהה ביותר- המועצה הארצית לתכנון ובניה.

תהליך קידום התוכנית שבוצע בשעתו (לפני למעלה מ- 27 שנים!) היה כרוך בפרסום ובמתן זכות התנגדות לציבור הרחב.

  1. ביצוע הכביש נעשה כיום ע"י משרד התחבורה וחברת נתיבי ישראל תוך תאום המימשקים ההנדסיים עם המועצה.
  2. מידע לוועדים המקומיים ולציבור התושבים הועבר ע"י המועצה במרוצת השנים האחרונות.
  3. לבקשת היישובים בארותיים ועולש, אף התקיים לפני מספר חודשים כנס שיתוף ציבור בהשתתפותי ובהשתתפות מנהלי הפרויקט מטעם נת"י במטרה לחזור ולהסביר על תכולות הפרויקט.

בין השאר ניתן גם הסבר לגבי הביטול ההכרחי של צומת כביש הכניסה לבארותיים עם כביש 57 הן בשל השינויים הגאומטריים והן בשל הקירבה היתרה והבלתי אפשרית של צומת זה עם צומת כביש 444 וכביש 57.

  1. המועצה תמשיך ותשתף את היישובים עם התקדמות הפרויקט.

 

  1. לסיכום-
  1. כביש 444 אשר אושר כדין לפני שנים רבות הינו כביש חיוני לשיפור מערך התנועה באזור כולו. כביש זה יביא לשיפור משמעותי של רמת השירות ולשיפור הבטיחות בתנועה לרווחת כלל היישובים במרחב זה.
  2. המועצה, יחד עם רשויות נוספות סמוכות, תמשיך ותפעל מול משרד התחבורה על מנת שהתוכנית לשדרוג כביש 57 תצא אף היא אל הפועל (תת"ל 43) לצורך מתן מענה תחבורתי כולל במרחב.

 

נא עדכונכם.

 

 

בברכה,
ארמין אברמוביץ | מהנדס המועצה והועדה המקומית לתכנון ובניה

אגף הנדסה והועדה המקומית לתכנון ובניה
טל:09-8981661
דוא"ל: 
Armina@hefer.org.il

קבלת קהל: ימים ב', ה' 08:30-12:30
מענה טלפוני: 9875* בימים א', ד' 09:00-12:00, ג' 13:00-15:00
מס' פקס : 09-8987719
אתר הוועדה המקומית:

http://handasa.hefer.org.il

https://www.aroundy.com/_sites/beerotaim/posts/5JwJeIjHn4enTrX4/iAS6lh.png